Wij bezoeken jullie gedurende het kraambed een aantal keer om te zien en horen hoe het met jullie gaat en om de controles te evalueren. We plannen deze visites in overleg met jullie bijvoorbeeld bij de casemanager of de verloskundige die je bevalling heeft begeleid.

Controles bij moeder

Bloedverlies

Het is normaal dat je de eerste 24 uur na de bevalling ruim bloed verliest, meer dan een normale menstruatie. In het kraambed wordt het bloedverlies steeds minder en het stopt meestal tussen de 3e en 4e week na je bevalling. Het is normaal dat er tot de 6e week na de bevalling bloederige afscheiding is.

Hechtingen

De kraamverzorgster zal je hechtingen regelmatig controleren. Ook wij kijken als dit nodig of gewenst is en geven adviezen over hoe je je wond kunt verzorgen. Het is normaal dat je er de eerste dagen last van hebt. De hechtingen lossen vanzelf op en de meeste vrouwen geven na 2 tot 3 weken weinig pijn of last meer aan van hun hechtingen.

Stuwing

Het is normaal dat op de 3e of 4e dag na de bevalling stuwing van je borsten optreed. Dit kan gevoelig of pijnlijk zijn. Ook als je geen borstvoeding geeft, kan je stuwing krijgen. Het dragen van een strakke BH kan onder andere ondersteuning geven aan gestuwde borsten. Meer tips krijg je van ons en je kraamverzorgster.

Koortslip

Pas op! In de eerste levensmaanden is het van belang dat de baby niet in aanraking komt met een koortslip. Een koortslip is een virusinfectie rond de mond met blaasjes gevuld met vocht. Besmetting met dit virus kan een baby ernstig ziek maken. Bezoek met een koortslip mogen de baby niet knuffelen. Als je zelf een koortslip hebt is het verstandig om een mondkapje te dragen. Goede hygiëne is belangrijk, hierover lees je meer in de folder ‘Koortslip’ die te vinden is in ons Kenniscentrum.

Kraamtranen

Meer dan de helft van de kraamvrouwen heeft last van kraamtranen, ofwel: babyblues. Je hoeft hier niet van te schrikken, het is heel normaal. Je ervaart het meestal op de 3e tot 5e dag na je bevalling. Je herkent kraamtranen aan plotselinge stemmingswisselingen en/of onverwachtse huilbuien. Vaak spelen vermoeidheid, het ‘van slag’ zijn van je hormonen, onzekerheid in het moederschap en het zorgen voor je nieuwe baby een rol. Deze tranen verdwijnen meestal vanzelf na een paar dagen. Sommige vrouwen zijn maandenlang somber, angstig of neerslachtig. Jonge moeders met deze klachten hebben een postnatale depressie. Herken je deze klachten of denk je dat je een postnatale depressie doormaakt, neem dan contact met ons op, we helpen je!

Bekkenbodemspieren

Na de zwangerschap en de bevalling zijn de bekkenbodemspieren verslapt. Het is belangrijk om in de kraamperiode al te starten met bekkenbodemspieroefeningen. Dit vermindert de kans op problemen als ongewild urine – en/of ontlasting verlies of klachten van verzakking. Na je kraambed kun je een van de postnatale cursussen volgen bij Calamaris. In deze cursussen wordt gewerkt aan het weer in conditie krijgen van je lichaam na de zwangerschap en de bevalling. Er wordt veel aandacht besteed aan je buik- en bekkenbodemspieren.

Anticonceptie

De verloskundige zal op de laatste dag van het kraambed verder ingaan op het eventuele gebruik van voorbehoedsmiddelen. Meer informatie over anticonceptie kun je vinden op website van thuisarts.nl. Op deze website kun je een keuzetest doen, voor een advies over de methode die het best bij je past.

Welkom!

  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren

Verhuur benodigdheden

Bij Calamaris kun je hulpmiddelen voor de kraamperiode lenen /kopen. Hierbij kun je denken aan:

  • elektrische borstkolf (max. t/m einde van de kraamtijd)
  • hulpmiddelen voor de borstvoeding (zoals tepelhoedjes, hydrogelpads)
  • weegschaal (voor na het kraambed)
  • sluitlaken (bij buik -/ rug -/ bekkenklachten)

Controles bij je baby

Gewicht

Elke baby valt in de eerste levensdagen wat af, dit is normaal. Om het gewicht van je kindje te controleren, wegen we op de 1e, 3e, 5e en 8e dag van het kraambed. De kraamverzorgster heeft een weegschaal bij zich.

Geelzien

De baby kan op de 3e tot 5e dag na de geboorte geel gaan zien. De meeste baby’s worden geel, het is een normaal verschijnsel. Het komt doordat de lever van de baby nog niet optimaal werkt. Als de baby te geel wordt of al binnen 24 uur na de geboorte geel wordt, zullen we je baby extra controleren door middel van een bloedonderzoek.

Hielprik en gehoortest

Tussen de 4e en 8e dag na de geboorte vinden de hielprik en de gehoortest plaats. Dit wordt gedaan door een speciaal opgeleide screener van de GGD. Informatie hierover krijg je bij 36 weken zwangerschap.

Vitamine D en K

Vanaf 8 dagen na de geboorte geldt het advies om je kindje extra vitamines te geven. Baby’s die borstvoeding krijgen, krijgen vitamine D en K extra. Wanneer je kindje kunstvoeding krijgt wordt geadviseerd alleen extra vitamine D te geven. Deze vitamines worden in druppelvorm gegeven en zijn te koop bij drogist of apotheek.

Folders kraambed

Koortslip
Download
Zorg voor je bekkenbodem
Download
Net bevallen: hoe herstelt je bekkenbodem?
Download
Net bevallen en anticonceptie
Download