Coranavirus

Lieve Zwangeren en partners, Het lijkt de goede kant op te gaan, maar het Coronavirus- (COVID 19) is nog altijd in den lande. De besmetting- en opnamecijfers dalen en het percentage mensen met antistoffen tegen corona, door vaccinatie of door corona te hebben gehad, stijgt. Ook de vaccinatiegraad binnen onze beroepsgroep en onder de zwangeren stijgt.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Wij vinden het heel belangrijk dat je jezelf veilig en gehoord voelt in je zwangerschap. De regels die wij (moeten) volgen zijn voor jullie niet gemakkelijk. Je beleeft je zwangerschap in coronatijd anders of ervaart teleurstelling of gemis door de aangepaste begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling of kraambed. Je had het je zo anders voorgesteld misschien. Weet dat wij áltijd voor jullie klaar staan en samen met jullie willen kijken naar wat voor jullie de beste zorg en begeleiding is.

Update 27 September 2021

De cijfers dalen weliswaar, maar momenteel bevinden we ons nog in risiconiveau ‘zorgelijk’. Binnen de gezondheidszorg is er een richtlijn opgesteld op welke manier af te schalen. Gefaseerd afschalen geeft ons de tijd om het effect van het afschaffen van de 1,5meter regel in de samenleving af te wachten.

Daarom dragen wij voorlopig nog een mondneusmasker tijdens het spreekuur minimaal op de momenten waarop we geen 1,5meter afstand kunnen bewaren. Dit ter bescherming van jullie (en onszelf). Dus bijvoorbeeld tijdens het meten van je bloeddruk, als we naar het hartje van jullie kindje luisteren of tijdens het maken van een echo.

Spreekuren / praktijkbezoek

 • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
 • Is het je eerste zwangerschap (in onze praktijk)? Dan ontvangen wij je graag op onze praktijk voor de intake. Indien jij zelf liever gebruik wenst te maken van een videoconsult via Zwangerenportaal dan behoort dit natuurlijk ook nog altijd tot de mogelijkheden.
 • Heb je al een kind/kinderen en ben je bij onze praktijk al bekend? Onze assistente zal je vragen waarnaar je voorkeur uitgaat: een intakegesprek op de praktijk of via (video)bellen?
 • In openbare ruimtes, zoals onze praktijk, zijn mondkapjes niet meer verplicht. Wij willen jou en je partner wel vragen om een mondneusmasker mee te nemen naar het spreekuur. Tijdens onderzoeken waarbij geen afstand gehouden kan worden, dragen wij als verloskundige een mondneusmasker, En wij willen jullie vragen dit ook te doen.
 • Twee huisgenoten zijn welkom bij alle controles. Belangrijk is uiteraard wel dat hij (/zij) klachtenvrij is(/zijn).
 • De Centering pregnancy bijeenkomsten zijn weer gestart! We houden ons ook hier aan de RIVM-richtlijnen.
 • Bij de balie is de ruimte soms wat krap. Geef elkaar even de ruimte als er iemand wil passeren.

Bevalling

 • Ten tijde van de bevalling dragen wij een mondneusmasker indien we geen 1,5meter afstand kunnen houden. Jij en je partner hoeven dit niet te doen in je eigen huis of op de verloskamer in ziekenhuis Bernhoven.
 • Een extra persoon is welkom bij je bevalling.

Kraamvisites

 • We zullen jullie bezoeken op 2-3 momenten in het kraambed. Eventuele overige controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
 • Ten tijde van de kraamvisites kunnen we over het algemeen goed afstand houden van elkaar en is het niet nodig een mondneusmasker te dragen.

Cursuscentrum

 • Ons cursuscentrum is weer geopend! De cursusleidsters zullen zich houden aan de RIVM-richtlijnen.

De basisregels blijven uiteraard ook nog gelden ( ook wanneer je gevaccineerd bent):

 • Blijf thuis bij klachten en vraag een test aan.
 • Was vaak en goed je handen.

Vaccinatie

Ben je zwanger? Dan kun je je laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

De keuzehulp Vaccineren kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

Bekijk ook eens de informatiekaart van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Wil je het hele advies lezen? Bekijk dan de link onderaan deze pagina.

Reizen

Misschien kom je net terug van vakantie of ga je binnenkort naar het buitenland? Door het reizen bestaat er een kans dat je het virus of een variant ervan mee (terug) neemt naar Nederland. Wanneer je besmet raakt in het buitenland, kun je thuis anderen besmetten. Doe de reischeck op de website van de Rijksoverheid. Deze vertelt je wat je geregeld moet hebben voordat je (terug) naar Nederland reist. Zo kun je met het inplannen van je afspraken bij ons rekening houden met deze verplichtingen.

Mochten jullie vragen of op- en aanmerkingen hebben, dan horen wij dit graag. Bedankt voor jullie medewerking en begrip.

Team Calamaris

Meer informatie: