Coranavirus

Beste Zwangeren en partners,op deze pagina willen wij jullie informeren over het coronavirus en de eventuele maatregelen binnen de verloskunde.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Update 04 Oktober 2022

Het aantal besmettingen met het Coronavirus neemt weer toe. Zo ook het aantal ziekenhuisopnames. Deze stijging was verwacht door het RIVM en de overheid. Landelijk zijn er gelukkig (nog) geen nieuwe coronamaatregelen nodig.

Sinds het begin van 2022 komt de omikronvariant voor in Nederland. Een infectie met omikron is vaak minder ernstig dan die met de eerdere varianten. Maar ook van omikron kun je erg ziek worden. Gelukkig worden wel steeds minder zwangere vrouwen opgenomen in het ziekenhuis met ernstige COVID-19.

Hieronder vind je meer informatie over de eventuele maatregelen op onze praktijk en over vaccinatie tijdens de zwangerschap.

Spreekuren / praktijkbezoek

  • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
  • Het intakegesprek vindt in principe gewoon plaats op de praktijk. Ben je zwanger en heb je al een kindje? Dan kun je er ook voor kiezen om de intake plaats te laten vinden middels een videoconsult via Zwangerenportaal.
  • Naast je partner zijn ook kinderen welkom bij alle controles. Belangrijk is uiteraard wel dat jullie allen klachtenvrij zijn!
  • De Centering Pregnancy bijeenkomsten vinden weer plaats in ons cursuscentrum!

Bevalling

  • Momenteel zijn er geen coronamaatregelen van toepassing.

Kraamvisites

  • We zullen jullie bezoeken op 2-3 momenten in het kraambed. Eventuele overige controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.

Cursuscentrum

  • Ons cursuscentrum is normaal geopend! Graag bij binnenkomst je handen wassen/ desinfecteren. Bij klachten blijf je thuis.

De basisregels blijven uiteraard ook nog gelden ( ook wanneer je gevaccineerd bent):

  • Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in je huis.

Vaccinatie

Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een groter risico op het ontwikkelen van een ernstig verloop van de ziekte voor de vrouw en haar kind. Daarom adviseren gynaecologen, verloskundigen en kinderartsen alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren met een mRNA-vaccin (Pfizer of Moderna).

De boostervaccinatie campagne (herhaalprik) voor COVID-19. vanuit de overheid is van start gegaan. De groepen die het eerste voor deze herhaalprik in aanmerking komen zijn onder meer de risicogroepen voor de griepvaccinatie. Hier vallen sinds een jaar ook zwangere vrouwen onder.

Waarom nog een herhaalprik tegen corona?
Je krijgt de herhaalprik aangeboden zodat je vanaf het najaar extra bent beschermd tegen het coronavirus. De verwachting is dat de besmettingen in de winter op gaan lopen. Ook als je eerder gevaccineerd bent of al corona hebt gehad, kunt je nog (ernstig) ziek worden van corona. Het vernieuwde vaccin biedt bescherming tegen meer varianten dan het originele vaccin. Hierdoor wordt je niet of minder ziek van het coronavirus. Gezien het feit dat de werkzaamheid tijdens de zwangerschap vooral in de tweede helft van belang is, wordt geadviseerd door de werkgroep ‘COVID-19 en zwangerschap’ de herhaalprik om praktische redenen te laten toedienen na de 16e zwangerschapsweek.

Heb je minimaal 3 maanden geleden de laatste prik of een coronabesmetting gehad? Dan kunt u vanaf 04 oktober een afspraak maken bij de GGD.
Bij de afspraak dien je de uitnodigingsbrief van je verloskundige mee te nemen. Deze kun je opvragen door te mailen naar info@calamaris.nl. Verder dien je een ingevulde gezondheidsverklaring mee te nemen.

Als je nog niet eerder bent gevaccineerd, kun je zelf contact opnemen met de GGD om een afspraak te maken voor de basisvaccinatie (met Pfizer of Moderna).

Deze informatiekaart kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (Covid).

Op 12 Januari 2022 vond er een webinar plaats over ‘Zwangerschap en Coronavaccinatie. Deze is hieronder terug te kijken.

We vertrouwen erop jullie hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Team Calamaris

Meer informatie: