Coranavirus

Lieve Zwangeren en partners, het Coronavirus- (COVID 19) houdt ons nog volop in de greep. Dat is niet fijn. Het betekent dat onze verloskundige zorg nog steeds aangepast blijft en dat er soms zelfs extra of strengere maatregelen nodig zijn. Dit alles om de zorg voor jou en je zwangerschap of pasgeboren baby zo veilig mogelijk te houden, maar ook om onszelf als zorgverlener te beschermen.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Wij vinden het heel belangrijk dat je jezelf veilig en gehoord voelt in je zwangerschap. De regels die wij (moeten) volgen zijn voor jullie niet gemakkelijk. Je beleeft je zwangerschap in coronatijd anders of ervaart teleurstelling of gemis door de aangepaste begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling of kraambed. Je had het je zo anders voorgesteld misschien. Weet dat wij áltijd voor jullie klaar staan en samen met jullie willen kijken naar wat voor jullie de beste zorg en begeleiding is.

Dus: Heb je vragen over het corona virus of de aangepaste zorg? Wil je toch liever samen met je partner op controle komen of is een telefonisch afspraak voor jou niet prettig? Ben je meer ongerust vanwege het virus? Geef het bij ons aan. Bel met onze assistente of bespreek het met één van ons op het spreekuur. Samen komen we tot een oplossing!

Update 24 April 2021

Zoals we hebben gehoord tijdens de persconferentie komt er iets meer ruimte in onze samenleving. Helaas kunnen wij binnen de verloskunde nog geen versoepelingen doorvoeren. De richtlijnen voor de verloskundige zorg die wij in December samen met de praktijken in onze regio en ziekenhuis Bernhoven opgesteld hebben blijven momenteel dus ongewijzigd.

Hieronder vinden jullie de huidige maatregelen in de verloskunde en het recente aangepaste advies m.b.t. vaccineren rondom een zwangerschap.

Algemene regels: Weet je het nog?

 • Had je in de afgelopen 24 uur last van hoesten, neusverkoudheid, koorts boven 38 graden of benauwdheid?
 • Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts of benauwdheidsklachten?
 • Heb je corona gehad en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
 • Heb je een huisgenoot/ gezinslid met het coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen contact met hem/ haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 • Ben je in quarantaine omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het coronavirus is vastgesteld?

Als je één van de vragen met ‘ja’ moet beantwoorden en je hebt een afspraak met ons staan: bel ons dan. We zullen met je overleggen of de afspraak verzet kan worden. Laat je laagdrempelig testen, dit geldt dus ook bij lichte verkoudheidsklachten!

Spreekuren / praktijkbezoek

 • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
 • Wij dragen een mondneusmasker en soms meer beschermingsmiddelen en vragen jou en je partner dit ook te doen bij een bezoek aan onze praktijk.
 • De intake vindt in principe telefonisch plaats of indien je gebruik wenst te maken van Zwangerenportaal via videobellen.
 • Alle medische echo’s worden gemaakt.
 • De Centering pregnancy bijeenkomsten gaan momenteel niet door en er worden momenteel ook geen nieuwe groepen gestart.
 • De nacontrole vindt telefonisch plaats (tenzij anders afgesproken).
 • Je partner is welkom bij de echo’s en de controle rond 27-28 weken, wanneer we de bevalling bespreken. Belangrijk is uiteraard wel dat hij (/zij) klachtenvrij is. Kinderen, opa’s, oma’s of vrienden kunnen helaas niet mee op controle komen.
 • Beeldbellen of inbellen mag in overleg met de verloskundige.
 • Op onze spreekuurlocaties hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Bij de balie is de ruimte soms wat krap. Geef elkaar even de ruimte als er iemand wil passeren.

Bevalling

 • We zullen vragen naar jullie gezondheid en die van jullie huisgenoten. Indien iemand verdacht is op corona of corona heeft, zullen we maatregelen nemen die dan geschikt zijn.
 • Ten tijde van de bevalling dragen wij een mondneusmasker. Jij en je partner hoeven dit niet te doen in je eigen huis of op de verloskamer in ziekenhuis Bernhoven. We vragen jullie om wel even een mondneusmasker op te zetten in de centrale ruimten van het ziekenhuis.
 • Een extra persoon bij je bevalling? Overleg met je verloskundige hoe de maatregelen op dat moment zijn.

Kraamvisites

 • We zullen jullie bezoeken op minimaal 1 moment in het kraambed. De andere controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
 • Wij dragen een mondneusmasker als we geen 1,5 meter afstand kunnen houden.

Cursuscentrum

 • Gedurende de lockdownperiode is ons cursuscentrum gesloten. De betreffende cursusleidster zal zelf contact met jullie leggen over de doorgang van de cursus waarvoor je je ingeschreven hebt. Soms zal de cursus online plaatsvinden of verplaatst worden.
 • De Masterclass Borstvoeding vindt plaats via Zoom. Voor meer informatie en de data bezoek je onze agenda

Vaccinatie

Ben je zwanger? Dan kun je je ook veilig laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

De werkgroep bestaat uit de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie (NVOG), Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Patiëntenfederatie Nederland, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Vereniging voor Hygiëne & Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).

Mocht je gevaccineerd zijn dan blijven de reguliere adviezen gelden zoals afstand houden, regelmatig je handen wassen en het dragen van een mondkapje. Wil je het hele advies lezen? Bekijk dan de link onderaan deze pagina.

We willen jullie allemaal bedanken voor jullie flexibiliteit, we waarderen dat zeer. We realiseren ons dat het niet altijd gemakkelijk is. Blijf gezond, let op elkaar! En laat het ons weten als je ergens mee zit.

Team Calamaris

Meer informatie: