Coranavirus

Lieve Zwangeren en partners, Het lijkt de goede kant op te gaan, maar het Coronavirus- (COVID 19) is nog altijd in den lande. Het betekent dat onze verloskundige zorg op bepaalde vlakken aangepast is. Dit alles om de zorg voor jou en je zwangerschap of pasgeboren baby zo veilig mogelijk te houden, maar ook om onszelf als zorgverlener te beschermen.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Wij vinden het heel belangrijk dat je jezelf veilig en gehoord voelt in je zwangerschap. De regels die wij (moeten) volgen zijn voor jullie niet gemakkelijk. Je beleeft je zwangerschap in coronatijd anders of ervaart teleurstelling of gemis door de aangepaste begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling of kraambed. Je had het je zo anders voorgesteld misschien. Weet dat wij áltijd voor jullie klaar staan en samen met jullie willen kijken naar wat voor jullie de beste zorg en begeleiding is.

Update 28 Juni 2021

De besmetting- en opnamecijfers dalen en het percentage mensen met antistoffen tegen corona, door vaccinatie of door corona te hebben gehad, stijgt. Ook de vaccinatiegraad binnen onze beroepsgroep en onder de zwangeren stijgt. Per 26 juni heeft het kabinet daarom weer versoepelingen aangekondigd, waaronder aanpassingen in de regels voor het dragen van een mondneusmasker. In openbare ruimtes, zoals onze praktijk, zijn mondkapjes niet meer verplicht.

Omdat nog niet alle zwangeren gevaccineerd zijn en wij onze zorg niet altijd op >1,5meter kunnen geven, dragen wij ter bescherming van jou en onszelf nog een mondneusmasker. Dus bijvoorbeeld tijdens het meten van je bloeddruk, als we naar het hartje van jullie kindje luisteren of tijdens het maken van een echo.

Wij willen jou en je partner vragen om een mondneusmasker mee te nemen naar het spreekuur. In onze spreekkamer mag het mondneusmasker in principe tijdens het gesprek af. Tijdens onderzoeken waarbij geen afstand gehouden kan worden, willen we vragen om het mondneusmasker wel te dragen. Uiteraard staat het je vrij om de hele controle een mondkapje te dragen en je mag het altijd aangeven als je het prettig vindt dat wij dat ook doen.

De basisregels blijven uiteraard gelden ( ook wanneer je gevaccineerd bent):

 • Blijf thuis bij klachten.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Was vaak en goed je handen

Spreekuren / praktijkbezoek

 • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
 • Is het je eerste zwangerschap (in onze praktijk)? Dan ontvangen wij je graag op onze praktijk voor de intake. Indien jij zelf liever gebruik wenst te maken van een videoconsult via Zwangerenportaal dan behoort dit natuurlijk ook nog altijd tot de mogelijkheden.
 • Heb je al een kind/kinderen en ben je bij onze praktijk al bekend? Onze assistente zal je vragen waarnaar je voorkeur uitgaat: een intakegesprek op de praktijk of via (video)bellen?
 • Alle medische echo’s worden gemaakt.
 • De nacontrole vindt weer plaats op de praktijk!
 • In openbare ruimtes, zoals onze praktijk, zijn mondkapjes niet meer verplicht. Wij willen jou en je partner wel vragen om een mondneusmasker mee te nemen naar het spreekuur. In onze spreekkamer mag het mondneusmasker in principe tijdens het gesprek af. Tijdens onderzoeken waarbij geen afstand gehouden kan worden, dragen wij als verloskundige een mondneusmasker, En wij willen jullie vragen dit ook te doen.
 • Twee huisgenoten zijn welkom bij alle controles. Belangrijk is uiteraard wel dat hij (/zij) klachtenvrij is(/zijn). Omdat de ruimte in onze wachtkamer beperkt is en de spreekkamers niet al te groot is het lastig om (bij drukte) de 1,5m te kunnen blijven handhaven. Wij willen jullie daarom vriendelijk vragen om samen goed af te wegen bij welke controles jullie samen willen komen.
 • De Centering pregnancy bijeenkomsten gaan momenteel nog niet door. Wij hopen na de zomervakantie te starten met nieuwe groepen.
 • Op onze spreekuurlocaties hebben we voorzorgsmaatregelen getroffen om besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Bij de balie is de ruimte soms wat krap. Geef elkaar even de ruimte als er iemand wil passeren.

Bevalling

 • We zullen vragen naar jullie gezondheid en die van jullie huisgenoten. Indien iemand verdacht is op corona of corona heeft, zullen we maatregelen nemen die dan geschikt zijn.
 • Ten tijde van de bevalling dragen wij een mondneusmasker. Jij en je partner hoeven dit niet te doen in je eigen huis of op de verloskamer in ziekenhuis Bernhoven.
 • Een extra persoon is welkom bij je bevalling.

Kraamvisites

 • We zullen jullie bezoeken op 2-3 momenten in het kraambed. Eventuele overige controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
 • Ten tijde van de kraamvisites kunnen we over het algemeen goed afstand houden van elkaar en is het niet nodig een mondneusmasker te dragen.

Cursuscentrum

 • Ons cursuscentrum is weer geopend! De cursusleidsters zullen zich houden aan de RIVM-richtlijnen.

Vaccinatie

Ben je zwanger? Dan kun je je laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna.

Eerder was het advies om alleen kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende ernstige aandoeningen te laten vaccineren. De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft dit standpunt herzien na grootschalig onderzoek in onder andere de Verenigde Staten. In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met Pfizer of Moderna zonder noemenswaardige bijwerkingen.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

De keuzehulp Vaccineren kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

Bekijk ook eens de informatiekaart van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Wil je het hele advies lezen? Bekijk dan de link onderaan deze pagina.

Reizen: Ben je net terug uit een ander land?

De vakanties komen er weer aan en veel mensen willen er weer op uit. Begrijpelijk! Echter door het reizen bestaat er een kans dat je het virus of een variant ervan mee (terug) neemt naar Nederland. Wanneer je besmet raakt in het buitenland, kun je thuis anderen besmetten. Doe de reischeck op de website van de Rijksoverheid. Deze vertelt je wat je geregeld moet hebben voordat je (terug) naar Nederland reist. Zo kun je met het inplannen van je afspraken bij ons rekening houden met deze verplichtingen.

Wij willen jullie graag bedanken voor jullie begrip en flexibiliteit het afgelopen jaar. Langzaam gaat de wereld de goede kant op. We hopen, net als jullie, na de zomer alle voorzorgsmaatregelen los te kunnen laten.

Team Calamaris

Meer informatie: