Coranavirus

Lieve Zwangeren en partners,waar we al een beetje bang voor waren is helaas werkelijkheid geworden. Het aantal besmettingen in het land lopen op. Op de persconferentie van zaterdag 18 december 2021 zijn de maatregelen en adviezen opnieuw aangescherpt om de druk op de zorg te verminderen, de besmettingscijfers te reduceren en de opmars van de Omikronvariant te vertragen. Op deze pagina willen wij jullie informeren over de maatregelen binnen de verloskunde.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Wij vinden het heel belangrijk dat je jezelf veilig en gehoord voelt in je zwangerschap. De regels die wij (moeten) volgen zijn voor jullie niet gemakkelijk. Je beleeft je zwangerschap in coronatijd anders of ervaart teleurstelling of gemis door de aangepaste begeleiding tijdens je zwangerschap, bevalling of kraambed. Je had het je zo anders voorgesteld misschien. Weet dat wij áltijd voor jullie klaar staan en samen met jullie willen kijken naar wat voor jullie de beste zorg en begeleiding is.

Update 14 Januari 2021

Omdat de besmettingscijfers weer oplopen en onze praktijk een vrij toegankelijke ruimte is, geldt dat er binnen onze praktijk overal een mondneusmasker gedragen dient te worden.

Spreekuren / praktijkbezoek

 • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
 • In onze wachtruimte, tijdens het verplaatsen door de praktijk en in de spreekkamer wordt er verwacht dat je een mondneusmasker draagt. Wij als zorgverlener zullen ook een mondneusmasker dragen.
 • Het intakegesprek vindt bij voorkeur plaats middels een videoconsult via Zwangerenportaal of telefonisch.
 • Alleen je partner is welkom bij alle controles; geen andere huisgenoten. Belangrijk is uiteraard wel dat je partner klachtenvrij is.
 • De Centering Pregnancy bijeenkomsten zijn momenteel ‘niet fysiek’. Per bijeenkomst zullen we bekijken wat de mogelijkheden binnen de geldende maatregelen op dat moment zijn. Momenteel bekijken we ook onze mogelijkheden voor online-bijeenkomsten.
 • De informatieavond Borstvoeding wordt momenteel online gehouden. Je ontvangt via Lactatiekundige Jolijn de link voor deelname.

Bevalling

 • Ten tijde van de bevalling dragen wij een mondneusmasker indien we geen 1,5meter afstand kunnen houden. Jij en je partner hoeven dit niet te doen in je eigen huis.
 • Het dragen van een mondneusmasker in het ziekenhuis Bernhoven weer verplicht. Je krijgt bij binnenkomst van het ziekenhuis een chirurgisch mondneusmasker en je word verzocht je de handen te desinfecteren. Als barende vrouw hoef je op de verloskamer gelukkig geen mondneusmasker te dragen!

Kraamvisites

 • We zullen jullie bezoeken op 2-3 momenten in het kraambed. Eventuele overige controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
 • Ten tijde van de kraamvisites kunnen we over het algemeen goed afstand houden van elkaar. Binnen de 1,5 meter zullen wij als zorgverlener een mondneusmasker dragen.

Cursuscentrum

 • Ons cursuscentrum is weer geopend! De cursussen in ons cursuscentrum gaan weer door, met inachtneming van de 1,5m regel. Graag bij binnenkomst je handen desinfecteren en een mondneusmasker dragen en totdat je op je vaste plek bent. Voor toegang dien je een geldige QR-code te tonen.

De basisregels blijven uiteraard ook nog gelden ( ook wanneer je gevaccineerd bent):

 • Blijf thuis bij klachten en vraag een test aan bij GGD! Ervaring leert dat zelftest minder betrouwbaar is bij Omikron, omdat Omikron meer in de keel zit.
 • Was vaak en goed je handen.
 • Houd 1,5 meter afstand.

Vaccinatie

Ben je zwanger? Dan is het advies je te laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna. Ben je reeds gevaccineerd dan is het advies om de boostervaccinatie te halen.

De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft een standpunt gemaakt over dit onderwerp.

De informatiekaart ‘Coronavaccinatie in zwangerschap’ kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

Op 12 Januari 2022 vond er een webinar plaats over ‘Zwangerschap en Coronavaccinatie. Deze is hieronder terug te kijken.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

Wij zullen onverminderd zorg op maat blijven geven en zijn altijd bereid om in overleg met jullie tot een oplossing te komen. Mochten jullie vragen of op- en aanmerkingen hebben, dan horen wij dit graag.

We vertrouwen erop jullie hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Team Calamaris

Meer informatie: