Coranavirus

Beste Zwangeren en partners,Goed nieuws! Tijdens de persconferentie van 15 februari jl. zijn de maatregelen en adviezen aangepast aan de goede ontwikkelingen in deze fase van de pandemie. Op deze pagina willen wij jullie informeren over de maatregelen binnen de verloskunde.

Samen met alle verloskundigenpraktijken in de regio rondom ziekenhuis Bernhoven, het ziekenhuis zelf en de kraamzorgorganisaties wordt goed gekeken hoe we het beste en het veiligste zorg kunnen bieden in deze Coronatijd. Op deze pagina informeren wij je hierover. Omdat de verspreiding van het virus steeds verandert en de inzichten veranderen, veranderen ook de adviezen regelmatig. Houd daarom deze pagina in de gaten en lees de cliëntenupdate hieronder op de pagina door. Zo blijf je goed op de hoogte.

Update 25 Februari 2022

Het aantal besmettingen met het Coronavirus blijft hoog, maar gelukkig blijken de klachten op dit moment voor de meesten mee te vallen. Dat zien wij gelukkig ook onder onze zwangeren.

Gezien de maatregelen van de overheid ben je per 25 februari niet verplicht om in onze praktijk een mondneusmasker te dragen. Wij als verloskundigen kiezen er voor om zeker de komende 2 weken nog een mondneusmasker te dragen tijdens ons werk op de praktijk. Dit doen we totdat de piek van de infectiedruk nog verder is gedaald om zo de kans op uitval (als gevolg van de nog geldende quarantaineplicht) onder verloskundigen te verkleinen. Vindt je het zelf prettiger om ook nog een mondneusmasker te dragen dan mag dat uiteraard.

Spreekuren / praktijkbezoek

 • Wij vragen je je handen te wassen of te desinfecteren als je bij de praktijk binnen komt.
 • Het intakegesprek vindt weer plaats op de praktijk. Ben je zwanger en heb je al een kindje? Dan kun je er ook voor kiezen om de intake plaats te laten vinden middels een videoconsult via Zwangerenportaal.
 • Naast je partner zijn ook kinderen weer welkom bij alle controles. Belangrijk is uiteraard wel dat jullie allen klachtenvrij zijn!
 • De Centering Pregnancy bijeenkomsten vinden weer plaats in ons cursuscentrum!

Bevalling

 • Ten tijde van de bevalling dragen wij voorlopig nog een mondneusmasker indien we geen 1,5meter afstand kunnen houden. Jij en je partner hoeven dit niet te doen.

Kraamvisites

 • We zullen jullie bezoeken op 2-3 momenten in het kraambed. Eventuele overige controles zullen we telefonisch doen. Natuurlijk kunnen we hiervan afwijken indien nodig.
 • Ten tijde van de kraamvisites kunnen we over het algemeen goed afstand houden van elkaar. Binnen de 1,5 meter zullen wij als zorgverlener een mondneusmasker dragen.

Cursuscentrum

 • Ons cursuscentrum is weer geopend! De cursussen in ons cursuscentrum gaan weer door. Graag bij binnenkomst je handen desinfecteren. Je hoeft geen coronatoegangsbewijs te laten zien.

De basisregels blijven uiteraard ook nog gelden ( ook wanneer je gevaccineerd bent):

 • Blijf thuis bij klachten en vraag een test aan bij de GGD!
 • Was vaak en goed je handen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht in je huis.

Vaccinatie

Ben je zwanger? Dan is het advies je te laten vaccineren tegen corona, bij voorkeur met Pfizer of Moderna. Ben je reeds gevaccineerd dan is het advies om de boostervaccinatie te halen.

De werkgroep Corona van beroepsverenigingen in de geboortezorg, heeft een standpunt gemaakt over dit onderwerp.

De informatiekaart ‘Coronavaccinatie in zwangerschap’ kan je helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

Op 12 Januari 2022 vond er een webinar plaats over ‘Zwangerschap en Coronavaccinatie. Deze is hieronder terug te kijken.

Ook ziet de Gezondheidsraad geen bezwaren voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen.

We zijn blij om jullie goed nieuws te kunnen brengen ditmaal!

We vertrouwen erop jullie hiermee voldoende geinformeerd te hebben.

Team Calamaris

Meer informatie: