Het is belangrijk om in je zwangerschap een aantal zaken te regelen. Denk hierbij aan kraamzorg, ‘hoe ben ik verzekerd?’ en ‘welke achternaam gaat ons kindje krijgen?’.

Kraamzorg

Kraamzorg is nodig tijdens de bevalling en in het kraambed. Meld jezelf rond 12 weken aan bij een kraamzorgbureau. Je kunt hierbij hulp vragen van je zorgverzekeraar. In het folderrek op de praktijk staan diverse folders van kraambureaus waarmee wij samenwerken: Welkom kraamzorg, VDA en Arons Zorg.

Verzekering

Het is belangrijk je zorgverzekering goed geregeld te hebben en tijdig het verzekerde pakket te controleren zodat je weet wat je zorgverzekeraar vergoed en wat niet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een poliklinische bevalling. Geef eventuele wijzigingen in je verzekering tijdig aan ons door.

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de wettelijke vader van je kind. De vader moet hiervoor eerst het kind erkennen. Dit regelen jullie samen, voor 24 weken zwangerschap, bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont.

Zwangerschapsverlof

Iedere zwangere werknemer heeft recht op 16 weken aaneengesloten zwangerschapsverlof. Je mag vanaf 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum met verlof, je moet in ieder geval 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Het verlof na je bevalling duurt altijd minimaal 10 weken. Zwangere zelfstandigen kunnen voor hun verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

Zwangerschapsverklaring

Dit document heb je nodig om je verlof of ZEZ-uitkering te kunnen regelen. Bij je tweede controle vraagt de assistente of ze jouw zwangerschapsverklaring naar je toe mag mailen.

Op de website van de rijksoverheid kun je- na heb invullen van een aantal vragen- een checklist uitdraaien voor jullie specifieke situatie.

Welkom!

  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren