Borstvoeding geven is het (bio)logische vervolg op zwanger zijn en bevallen: jouw lichaam is erop voorbereid om melk maken en te geven, het lijfje van je baby is erop gebouwd om soorteigen moedermelk te drinken, te verteren en ervan te groeien. Moet je je voorbereiden op het geven van borstvoeding? Het is weliswaar een natuurlijk proces, maar borstvoeding geven is iets wat moeder en kind zich eigen moeten maken. Dat kost gewoon tijd. Hoe beter je bent voorbereid, hoe kleiner de kans op problemen. Bovendien is borstvoeding maatwerk, waar zowel moeder als kind invloed op hebben.

Benodigdheden voor borstvoeding

Je hoeft niets speciaals aan te schaffen. Je eigen motivatie en support van mensen uit je directe omgeving zijn voorlopig de twee belangrijkste “hulpmiddelen” om de borstvoeding te laten slagen. Mocht je te zijner tijd toch iets nodig hebben: Calamaris verkoopt en verhuurt diverse borstvoedingsbenodigdheden, zoals bijvoorbeeld elektrische borstkolven.

Rol van je partner

Je partner gaat straks een grotere rol bij de borstvoeding spelen dan je misschien zou verwachten. Om jou straks in/na de kraamtijd optimaal te kunnen ondersteunen, is het aan te raden dat jullie je samen voorbereiden.

WHO / UNICEF – borstvoedingscertificaat

Dit is het keurmerk voor de kwaliteit van begeleiding bij borstvoeding. Calamaris heeft dit certificaat in juni 2010 behaald en sindsdien wordt er gewerkt volgens de ’10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding’.

Lactatiekundige

Om een goede voedingskeuze te kunnen maken, is het belangrijk te weten wat de verschillen zijn tussen borstvoeding en kunstmatige zuigelingenvoeding. Ook is het goed te weten welke gezondheidseffecten de voedingskeuze op jou en je kindje kan hebben. Dit alles wordt besproken in de informatieavond Borstvoeding door lactatiekundige Jolijn van der Locht, iedere 6 weken op maandagavond bij Calamaris in het cursuscentrum.

Wil je een persoonlijk borstvoedingsadvies? Het is mogelijk om al voor je bevalling de lactatiekundige te benaderen voor een advies afgestemd op jouw situatie.

Ter voorbereiding

Tevens kun je ter voorbereiding informatie over borstvoeding lezen. Vanuit de Calamarisbibliotheek zijn diverse boeken te leen.

Boekentips

  • Borstvoeding | S. Kleintjes & M. Broekhuijsen
  • Veilig door de kraamtijd | B. Smulders
  • Babybijsluiter | L. Elzinga

Internettips

Welkom!

  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren

Folder Voeding voor je kindje

Het voeden van je baby
Download