Je bent zwanger en dat is iets heel bijzonders. Tijdens de zwangerschap is je gezondheid nog belangrijker. Jouw gezondheid heeft immers ook invloed op de gezondheid van je kind. Je wil graag gezond leven, weten wat goed is voor jou en je baby en waar je op moet letten. Hieronder lichten we enkele onderwerpen toe en in de folder Zwanger! vind je hierover meer informatie.

Gezond eten

Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Bepaalde producten kun je in de zwangerschap beter vermijden of moet je anders bereiden. Goede informatie over gezonde voeding in je zwangerschap vind je op de website van het Voedingscentrum. Het Voedingscentrum heeft een gemakkelijke en betrouwbare app voor op je telefoon: ZwangerHap.

Vitaminen

Dagelijks gebruik van 400 microgram foliumzuur vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 10 weken zwangerschap verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje. Daarom is het verstandig om te starten met foliumzuur zodra je kinderwens hebt. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, heb je in principe verder géén extra vitaminen nodig in de zwangerschap. Maar als je wilt, mag je multivitaminen gebruiken. Slik dan wel een vitaminepreparaat wat speciaal geschikt is voor zwangeren.

Het advies voor zwangere vrouwen is om dagelijks 10 microgram extra vitamine D te nemen. Vitamine D is nodig om calcium goed op te nemen uit de voeding. Calcium zorgt voor een stevig skelet en daarmee voor een goede groei van je baby.

Calcium

Alle zwangeren worden geadviseerd 1 gram (=1000mgr) calcium per dag tot zich te nemen ter preventie van een zwangerschapsvergifting (pre-eclampsie). Wanneer intake via de voeding onvoldoende is, kan gebruik gemaakt worden van suppletie in tabletvorm. Klik hier om te kijken of jouw dagelijkse calciuminname voldoende is.

Roken en alcohol

Roken en alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren baby. In sigaretten zitten giftige stoffen die ervoor zorgen dat er minder zuurstof bij de baby komt. Hierdoor kan je baby minder goed groeien. Ook door het drinken van alcohol, is de kans groot dat je baby minder goed groeit en kunnen de hersenen van de baby beschadigd raken. Wil je hulp bij stoppen met rokenhulp bij stoppen met rokenhulp bij stoppen met roken of gebruik van alcohol? Vraag het ons of je huisarts. Lees meer over roken in de zwangerschap.

Besmettelijke ziekten

Als je tijdens de zwangerschap een besmettelijke ziekte oploopt, kan dat gevolgen hebben voor de gezondheid van je ongeboren baby. Heeft iemand in je omgeving een kinderziekte met vlekjes op de huid, of bijvoorbeeld waterpokken, rodehond of de vijfde ziekte, of een andere besmettelijke ziekte? Neem dan telefonisch contact met ons op.

CMV (Cytomegalie virus)

Het Cytomegalovirus (CMV) kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Dit virus komt vaak voor in speeksel en urine van kleine kinderen. Goede hygiëne is daarom belangrijk. Dit verkleint de kans dat jij een besmettelijke ziekte krijgt zoals een infectie met CMV. Denk bijvoorbeeld aan handen wassen (met zeep) na het afvegen van snottebellen en na het verwisselen van luiers. Ook is het niet verstandig om bestek en eten te delen, of de speen van je kind in je eigen mond te stoppen.

Kinkhoest

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze kan ernstige hoestbuien veroorzaken. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s. Zij kunnen een longontsteking krijgen of ademnood en soms hersenschade door te weinig zuurstof. Jaarlijks worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms sterft er zelfs een baby aan de ziekte. Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste maanden na de geboorte. Hoe kun je je baby toch meteen beschermen tegen kinkhoest? Vaccineren tijdens de zwangerschap zorgt ervoor dat de baby al vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. De baby zelf hoeft dan 1 prikje minder. Je kunt de prik halen vanaf de 22e week van je zwangerschap. Daarom de naam ’22 wekenprik’.

Na de vaccinatie maak je antistoffen aan. Deze gaan via de placenta naar je ongeboren baby. Hierdoor heeft je baby voldoende antistoffen voor de eerste maanden van zijn leven totdat hij of zij zelf een vaccinatie krijgt. Bovendien beschermt de prik niet alleen je baby, maar ook jezelf. Zo kun jij geen kinkhoest krijgen en anderen ook niet besmetten.

De prik wordt gegeven bij het consultatiebureau bij jou in de buurt en is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma en daarom gratis. Heb je vragen over de 22 wekenprik of wil je een afspraak maken hiervoor? Neem dan contact op met de GGD: 088-3687100. Meer informatie over kinkhoest en de 22 wekenprik vind je in de Folder ‘Bescherm je baby tegen kinkhoest’ en op www.22wekenprik.nl.

Werk

Soms kan werk van invloed zijn op de zwangerschap. Zoals bijvoorbeeld: werken met gevaarlijke stoffen, straling, lawaai, tillen, het draaien van nachtdiensten. Op de websites van de FNV en de website van het RIVM vind je meer informatie over werk en zwangerschap.

Sporten

Doe gerust wat je altijd deed, maar stop of verminder wanneer je klachten krijgt of wanneer je meer vermoeid bent dan normaal na. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of zelf kunt vallen, raden we af. Ook het trainen van je rechte buikspieren in de zwangerschap wordt afgeraden. In ons cursuscentrum wordt er wekelijks een PowerMamatraining gegeven. Een training voor vrouwen die onder deskundige begeleiding willen (blijven) trainen in de zwangerschap.

Reizen

Reizen tijdens de zwangerschap kan vooral in de eerste drie maanden een aantal risico’s geven. (Tropische) ziekten, bijvoorbeeld zikavirus, maar ook omstandigheden van de reis en de beschikbare medische voorzieningen spelen hierin een rol. Reizen naar afgelegen gebieden of gebieden met slechte gezondheidszorg is niet verstandig. De mogelijkheid om medische zorg te krijgen bij ziekte of complicaties is dan beperkt. Bij de GGD kan je terecht voor advies omtrent zwangerschap en reizen.

Bekkenbodemspieroefeningen

Het is aan te bevelen om in je zwangerschap aandacht te besteden aan het trainen van je bekkenbodem. Deze groep spieren sluit de onderkant van het bekken af, waardoor je je urine en ontlasting kunt ophouden. In de zwangerschap wordt je bekkenbodem extra belast, waardoor je ongewild urine kunt verliezen. Je kunt de kans hierop verkleinen door bekkenbodemspieroefeningen te doen. Heb je incontinentieklachten? Maak dan een afspraak bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Welkom!

  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren

Folders

Zwangerschap. Wat kun je wel en niet eten?
Download
Calcium inname
Download
Veilig in verwachting
Download