Onderzoeken
In je zwangerschap worden diverse onderzoeken gedaan. Je kunt hierbij denken aan echo’s en bloedonderzoek. Sommige zijn standaard, andere vinden alleen plaats als je daarvoor kiest. Bij het intakegesprek krijgen jij en je partner meer informatie over de verschillende onderzoeken die hieronder genoemd worden.
Bloedonderzoek
Bij elke zwangere wordt tijdens het intakegesprek een aantal buisjes bloed afgenomen om de bloedgroep te bepalen en besmetting met enkele ziektes uit te sluiten. Meer informatie hierover vind je in de Folder Zwanger! en op deze website.
Prenatale screening
In je zwangerschap kun je er voor kiezen om te laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een aangeboren afwijking bij je kindje. Dit wordt prenatale screening genoemd en bestaat uit drie verschillende onderzoeken:
NIPT
De NIPT is een bloedonderzoek. NIPT betekent: niet-invasieve prenatale (tijdens de zwangerschap) test. Hiermee kun je in je bloed laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Voor het bloedonderzoek wordt bloed afgenomen uit je arm. Je loopt geen risico op een miskraam.
De NIPT kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of je deze wilt weten.
Het onderzoek met de NIPT kan vanaf 10 weken zwangerschap.
De nipt is gratis vanaf 01 April 2023. De kosten worden betaald door de overheid vanuit de Rijksbegroting.
13 Weken echo
De 13 wekenecho is een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je kind. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho. Bij beide onderzoeken bekijkt een echoscopist met een echo-apparaat of je kind lichamelijke afwijkingen heeft.
Als je kiest voor de 13 wekenecho, doet je mee aan een wetenschappelijke studie. De studie onderzoekt de voor- en nadelen van de 13 weken echo. Als je gebruikt maakt van de zorg in Nederland, betaalt je niets voor de 13 weken echo. De kosten worden betaald door de overheid.
20 Weken echo
Met de 20 wekenecho kunt u laten onderzoeken of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Het belangrijkste doel van de 20 wekenecho is te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Ook wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen van je kind. Daarbij kunnen andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind groeit en of er voldoende vruchtwater is.
Als je gebruik maakt van de zorg in Nederland, betaal je niets voor de 20 wekenecho. De kosten worden betaald door de overheid.