In je zwangerschap worden diverse onderzoeken gedaan. Je kunt hierbij denken aan echo’s en bloedonderzoek. Sommige zijn standaard, andere vinden alleen plaats als je daarvoor kiest. Bij het intakegesprek krijgen jij en je partner meer informatie over de verschillende onderzoeken die hieronder genoemd worden.

Bloedonderzoek

Bij elke zwangere wordt tijdens het intakegesprek een aantal buisjes bloed afgenomen om de bloedgroep te bepalen en besmetting met enkele ziektes uit te sluiten. Meer informatie hierover vind je in de folder Zwanger! en op deze website.

Prenatale screening

In je zwangerschap kun je er voor kiezen om te laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een aangeboren afwijking bij je kindje. Dit wordt prenatale screening genoemd en bestaat uit twee verschillende onderzoeken:

Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom

Hierbij kun je kiezen uit 2 verschillende onderzoeken:

  • De combinatietest. Dit bestaat uit een bloedonderzoek bij de zwangere en echo-onderzoek van het kind. Het onderzoek kan tussen 9 en 14 weken zwangerschap. De combinatietest berekent hoe groot de kans is dat uw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft
  • De NIPT. Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere. Het onderzoek kan vanaf 11 weken zwangerschap

Deze testen moet u meestal zelf betalen, informeer hierover bij uw zorgverzekeraar.

Structureel echoscopisch onderzoek (SEO)

Met het SEO kun je laten onderzoeken of je kindje een open ruggetje of een andere aangeboren lichamelijke aandoening heeft. De 20 wekenecho is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. Deze echo is onderdeel van de basisverzekering en wordt dus voor iedereen vergoed.

Welkom!

Nathalie Calamaris
Nathalie Calamaris
Nathalie Calamaris
  • Een vast vertrouwd team
  • Echo’s in eigen praktijk
  • Avondspreekuren

Folders

Rhesusbloedgroep tijdens de zwangerschap
Download
Informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom